En prototyp är ett bra redskap när man ska visa upp eller användartesta en produkt eller tjänst. En prototyp kan vara allt från enkla handritade skisser till fullt körbar prototyp med funktioner och layout på plats.
Prototyp kommer från grekiskan och betyder ungefär "första form", så även en enkel handritad skiss kan fungera utmärkt som prototyp.
Jag jobbar ofta med prototyper oavsett vad jag ska ta fram, i jobbet eller privat, som när jag sommaren 2017 skulle bygga ett växthus, så gjorde jag först lite enkla skisser med papper och penna, därefter lite noggrannare skisser och till sist gjorde jag en pappersmodell för att kunna känna om proportioner och design kändes rätt. Det är ungefär samma tillvägagångsätt som när jag designar någon it-produkt, fast då blir det inte någon pappersmodell, utan oftast någon form av klickbar prototyp som kan köras i de enheter där produkten ska användas.
Genom att tidigt i ett projekt jobba med prototyper, allt från handritade skisser till mer avancerade prototyper, som man testar på användarna, kan man undvika problem som kan dyka upp senare i projektet.
Det finns många skiss- och prototypverktyg t.ex. Adobe XD, Axure, Balsamiq, Invision, Sketch med flera, och här måste man nog prova sig fram vilket man själv föredrar och vilket som passar bäst till projektets förutsättningar.
Det viktiga är inte i vilket verktyg man jobbar, utan att man kan överföra sina tankar och idéer till användaren och att man kan få fram vad användaren vill ha ut av lösningen.
Bara för att en Formel 1-bil är bra på racingbanan betyder inte automatiskt att det är en bra shoppingbil i stan. Detsamma gäller när du väljer program eller metod för din prototyping, det som är rätt ibland, kan vara mindre bra i andra sammanhang.
Axure är ett av de mest kraftfullaste verktygen när det gäller att bygga interaktiva och realistiska prototyper. Men det är också tyvärr rätt krångligt att lära sig programmet, i förhållande till många andra prototypprogram.
För Bolagsverkets UX-designers höll jag i en heldags workshop i prototyping med Axure. Där jag gick igenom de vanligaste funktionerna och hur man bygger prototyper som kan köras i allt från mobiltelefon till stor datorskärm på ett naturtroget sätt.
Jag har också spelat in nio instruktionsfilmer för de vanligaste funktionerna i Axure och de kan du titta på nedan.
Axure utbildningsfilmer
Niklas Johannesson
070 556 55 44
niklas@johannesson.eu
Ansluten till Kvadrat sedan 2015
Vill du anlita Niklas, kontakta:
Mathias Bransmo - Kvadrat
070 788 51 80
mathias.bransmo@kvadrat.se
www.kvadrat.se